سیستم های ارتینگ

سیستم ارتینگ بخش بسیار مهمی از شبکه برق می باشد و نقش بسیار مهمی در تامین ایمنی افراد و حفظ سلامت تجهیزات در تمامی سطوح ولتاژ دارد. در گذشته به اندازه کافی به اهمیت وجود سیستم های ارتینگ در تاسیسات برقی توجه نمی شد اما در طول سالیان اخیر و پس از بررسی حوادث مختلفی که در اثر ضعف یا عدم وجود سیستم ارتینگ مناسب به وقوع پیوسته بودند، اهمیت وجود سیستم ارتینگ مناسب کاملا آشکار گردیده است. نظر به اهمیت موضوع، لازم است طراحی و اجرای سیستم ارتینگ توسط مهندسین و کارشناسان مجرب انجام گردد. شرکت اصلاح توان ایستای غرب با بیش از 12 سال تجربه در زمینه طراحی، اجرا، بهینه سازی و انجام تست های دوره ای سیستم های ارتینگ فعالیت می کند.

سیستم های ارت الکترود گسترده

در نیروگاهها، پست های برق فشارقوی و نظایر آنها، وجود سیستم ارتینگ مناسب و کامل، اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند. در پستهای انتقال و فوق توزیع برق، وجود شبکه ارت مناسب با مقاومت کم، علاوه بر حفظ ایمنی تجهیزات و حفاظت جان افراد، جهت عملکرد صحیح رله های حفاظتی ضرورت دارد. شبکه ارت در پست های فشار قوی برق متشکل از هادی های متعدد افقی و عمودی است که به هم متصل شده اند و در عمق مناسب از سطح زمین نصب می شوند. کلیه تجهیزات فشارقوی، اسکلت فلزی، بدنه تابلوها و حصار اطراف ایستگاه به شبکه زمین پست متصل می شوند. با اتصال تجهیزات به شبکه زمین، مقاومت زمین کلیه تجهیزات باید کمتر از  0.5 اهم باشد. شرکت ما علاوه بر طراحی و اجرای سیستم زمین در پستهای فشارقوی، در زمینه تست های مختلف مربوط به سیستم های ارت الکترود گسترده از قبیل انجام تست پیوستگی و اندازه گیری مقاومت سیستم ارتینگ خدمات آماده خدمات رسانی می باشد.

هدف از ایجاد سیستم زمین برای پستهای انتقال:

1) زمین کردن الکتریکی 2) زمین کردن حفاظتی

1) زمین کردن الکتریکی: زمین کردن نقطه ای از تجهیزات الکتریکی که جزئی از مدار الکتریکی می باشند. مانند زمین کردن مرکز ستاره سیم پیچی ترانسفورماتور های قدرت

2) زمین کردن حفاظتی: زمین کردن تمام قطعات فلزی تاسیسات الکتریکی ( بدنه تجهیزات ) و تمامی قسمت های فلزی که در نزدیکی و مجاورت با برق فشار قوی قرار دارند و امکان تماس عمدی یا غیر عمدی با آنها توسط افراد وجود دارد.( پایه های فلزی، ستونها، دربها، نرده ها، رگولاتورها و…)


بازرسی و تست سیستم های ارت الکترود گسترده

انجام تست پیوستگی و اندازه گیری مقاومت سیستم زمین در پست های انتقال برق امری ضروری و حیاتی است. مناسبترین برای اندازه گیری مقاومت سیستم ارت الکترود گسترده استفاده از روش شیب (sople) می باشد. زمانیکه برای کوبیدن میل جریان نمیتوان حداقل (5 برابر عمق الکترود5D)از الکترود تحت آزمایش فاصله گرفت اما فاصله گرفتن بیش از 3D امکان پذیر است، این روش کاربرد دارد. این مقدار برای الکترود های گسترده برابر با سه برابر قطر مستطیل شکل هندسی الکترود گسترده است.
سیستم ارت برج های انتقال برق
برج ها یا همان دکل های انتقال برق فشار قوی اهمیت بسیار زیادی در سیستم قدرت دارند و با توجه به شرایط محیطی که در آن قرار دارند معمولا در معرض صاعقه قرار می گیرند. بنابراین وجد سیستم ارت مناسب در پای دکل و کوچک بود مقاومت الکتریکی این این سیستم کاملا ضروری می باشد. برخورد صاعقه با برج های انتقال می تواند باعث به وجود آمدن پدیده Flash Over شود که این پدیده باعث تخریب فوری یا تدریجی عایق بندی می گردد و در نتیجه ممکن است برج و یا هادی های آن آسیب ببینند و در شبکه انتقال برق اختلال ایجاد شود. بنابر نکات ذکر شده، اجرا و انجام تست دوره ای سیستم ارت پای دکل و بررسی کیفیت سیم گارد برای جلوگیری از حوادث احتمال ناشی از برخورد صاعقه ضروری می باشد.

تست و اندازه گیری مقاومت الکترود زمین دکل های انتقال برق

با توجه به تاثیر سیم گارد بر اندازه گیری مقاومت الکترود زمین و تاثیر این سیم بر نتیجه اندازه گیری، برای اندازه گیر ی مقاومت الکترود زمین دکل های برق نمی توان از روش های سنتی استفاده کرد. همچنین پایین بودن فرکانس دستگاههای تست معمولی(128HZ) نتیجه تست را از مقدار واقعی آن دور میکند. مناسب ترین روش جهت اندازه گیری مقاومت الکترود زمین دکل های انتقال برق ، استفاده از روش پایلون می باشد که در استاندارد IEEE81 نیز به آن اشاره شده است. ما یان کار را با استفاده از دو دستگاه ارت تستر پیشرفته شرکت CAHUVIN ARNOUX که مدلهای 6474 و 6472 هستند انجام می دهیم. این تست با فرکانس 5KHZ انجام می شود و نتایج به دست آمده بسیار دقیق می باشند.